TopmindWorks Blog

Teknik Jana Trafik Website

Teknik jana tarafik website

Artikel kali ni saya ingin kongsikan kelebihan Jana Trafik ke Website menggunakan Teknik Marketing Search Engine Optimization (SEO).

SEO adalah teknik dimana anda ingin meletakkan website anda dan seterusnya mendapatkan tempat pada halaman “Search Engine” seperti Google, Yahoo, Bing, dan sebagainya. Rujuk artikel “Maksud SEO Marketing” untuk faham lebih lanjut

Jika anda mahir dalam SEO, ia akan meletakkan laman web anda lebih atas dari berjuta laman web yang lain sebagai tindak balas kepada hasil carian yang audien lakukan untuk proses jana trafik ke website anda.

Anda perlu mahir dalam SEO! Ia dapat memberikan anda penjanaan trafik website secara percuma kepada jenama anda yang datang daripada mereka yang mencari maklumat melalui “Search Engine”.

Contohnya anda jual produk kecantikan. Cuba anda search “Produk Putihkan Kulit Malaysia”. Lihat website siapa berada antara yang teratas.

Bilangan search untuk keyword “produk putihkan kulit” ini kita boleh tahu berapa bilangan orang mencari keyword ini dalam masa sebulan menggunakan “google keyword planner”. Kalau carian perkataan ini dalam 10,000 sehari dan website anda berada antara teratas di dalam page carian Google. Bayangkan berapa banyak trafik anda dapat dalam masa sebulan secara PERCUMA? 300,000 !

Jika website anda mempunyai content yang bagus. Bayangkan berapa banyak SALES anda boleh buat daripada 300,000 trafik yang datang secara PERCUMA ni?

“Saya kongsikan salah satu artikel di blog ini yang dah saya trendingkan sebagai rujukan ye. Cuba search keyword ni di google: “perbezaan jenis hosting website”. Anda akan lihat artikel ini berada ranking top 3 teratas di carian Google. Ini membuatkan website ini dengan mudah mendapat trafik walaupun tanpa menjalankan iklan berbayar.

Pengguna internet biasanya cenderung untuk melawat website yang tertera di senarai teratas kerana mereka menganggap website tersebut paling releven dengan carian yang mereka lakukan.

Ini antara teknik marketing yang dapat jana trafik ke website yang ramai bisnes founder ambil remeh pasal strategi ini. Dan tak keterlaluan juga jika saya katakan sangat rugi jika anda tak gunakan teknik ini kerana ianya percuma dan kekal digunakan dari dulu sehingga sekarang.

Jangan lupa “Subscribe Newsletter” secara percuma di bawah untuk dapatkan lebih banyak strategi dan teknik-teknik lain yang dapat bantu kembangkan lagi perniagaan anda.

YOU MAY ALSO ENJOY THESE ARTICLES
ENJOYING THIS ARTICLE ?

Join our newsletter and stay up to date with latest articles.

Join Our Newsletter

to get free latest articles direct on your inbox

Share

Follow Us

Scroll to Top

© 2019-2022 Topmindworks. All rights Reserved.

We at Topmindworks partner with you to provide your customers with an effortless sales cycle. We combine industry-leading UX with an automated marketing backbone to optimize your conversions at an enterprise level.

Rawang, Selangor.

Operation Hours
Mon – Fri, 9am -6 pm

© 2019-2022 Topmindworks. All rights Reserved.

Contact

(+6) 012 943 7223

support@topmindworks.com

Drop us a message