TopmindWorks Blog

Jenis Website Dan Fungsinya

Website dibahagikan berdasarkan fungsi dan tujuan penciptaannya. Berikut adalah beberapa fungsi laman web yang paling biasa diciptakan.

  1. Blog atau Laman Web Peribadi

Sejak awal tahun 2000-an, blog telah menjadi trend baru sebagai jurnal peribadi yang dapat diuruskan dan diakses secara dalam talian. Sekiranya anda ingin menulis pengalaman, pendapat, atau kisah perjalanan peribadi, anda boleh menerbitkannya di blog.

  1. Kedai e-dagang / Dalam Talian

Anda juga boleh menggunakan laman web untuk membuat kedai dalam talian. Walaupun anda sudah menjual di pasar atau media sosial, anda masih memerlukan laman web. Sama seperti anda mempunyai kedai fizikal di dunia nyata, laman web boleh berfungsi sebagai “kedai” anda di dunia maya.

Anda boleh mengarahkan bakal pelanggan dari media sosial ke laman web kedai dalam talian sehingga semua transaksi berlaku di laman web. Oleh itu, semua transaksi kedai dalam talian dapat direkodkan secara automatik dan anda dapat menilai dengan mudah menggunakan bantuan Google Analytics.

  1. Laman web syarikat

Sekiranya syarikat anda tidak melakukan transaksi dalam talian, anda juga perlu mempunyai laman web syarikat rasmi bagi memudahkan bakal pelanggan dapat mencari maklumat rasmi mengenai syarikat anda dari laman web rasmi.

Dengan begitu, kepercayaan pengguna terhadap syarikat anda akan meningkat kerana mereka dapat mencari maklumat rasmi yang mereka perlukan melalui search di google sahaja.

  1. Blog (Pemasaran Kandungan)

Selain digunakan sebagai jurnal peribadi, blog juga dapat digunakan sebagai alat pemasaran konten. Anda boleh mengarahkan trafik ke laman web kedai dalam talian atau laman web syarikat anda melalui blog.

Anda boleh membuat kandungan atau artikel menggunakan kata kunci yang sering digunakan oleh bakal pelanggan anda. Contohnya, andaikan anda menjual kasut kulit. Anda boleh menulis artikel di blog pemasaran kandungan dengan kata kunci seperti “cara menjaga kasut kulit” atau “kasut kulit terbaik”.

  1. Organisasi atau Agensi Kerajaan

Laman web juga boleh digunakan sebagai laman web rasmi organisasi. Ini supaya orang ramai dapat dengan mudah mengakses maklumat terkini mengenai aktiviti organisasi. Biasanya laman web organisasi menggunakan domain .org. Sementara itu, laman web agensi kerajaan menggunakan domain .gov.my

  1. Perkongsian Media

Laman web jenis ini berguna untuk berkongsi media, gambar, fail muzik, dan video. Pengguna boleh memuat naik ke laman web dan dapat dilihat oleh pengguna lain. Contoh laman web jenis ini adalah seperti Souncloud, YouTube, dan pelbagai gambar stok web.

  1. Komuniti Dalam Talian

Laman web juga boleh digunakan sebagai komuniti dalam talian. Terdapat pelbagai komuniti dalam talian di internet dengan pelbagai topik. Biasanya laman web komuniti dalam talian hanya membincangkan satu topik tertentu.

Di laman web komuniti dalam talian ini, pengunjung boleh mendapatkan maklumat, petua, atau tutorial terkini mengenai satu atau lebih topik tertentu.

  1. Laman web berita

Laman web dengan tujuan menyebarkan berita mungkin jenis laman web yang paling anda kenali. Dalam era semua-digital, portal berita dalam talian telah berjaya mengubah bentuk media lain sebagai sumber maklumat.

Salah satu contoh laman web portal berita terkenal ialah ohmedia.my

P/s: Berita baik! Kami ada offer menarik untuk yang ingin membina laman web e-dagang atau lebih dikenali sebagai ecommerce. Klik sini sekarang untuk tahu lebih lanjut www.topmindworks.com/ecommerce

YOU MAY ALSO ENJOY THESE ARTICLES
ENJOYING THIS ARTICLE ?

Join our newsletter and stay up to date with latest articles.

Join Our Newsletter

to get free latest articles direct on your inbox

Share

Follow Us

Scroll to Top

© 2019-2022 Topmindworks. All rights Reserved.

We at Topmindworks partner with you to provide your customers with an effortless sales cycle. We combine industry-leading UX with an automated marketing backbone to optimize your conversions at an enterprise level.

Rawang, Selangor.

Operation Hours
Mon – Fri, 9am -6 pm

© 2019-2022 Topmindworks. All rights Reserved.

Contact

(+6) 012 943 7223

support@topmindworks.com

Drop us a message